fbpx

SPECIÁLIS FOGLALKOZTATÁSI FORMÁK A BÉRSZÁMFEJTÉSBEN

A munkaügyi nyilvántartások, munkaidőadat-nyilvántartás és bérszámfejtés általános alkalmazott módszereit egyes esetekben el lehet, és szükségszerűen el kell téríteni az általános szabályoktól.

A bérszámfejtési rendszerek általában az általános szabályok szerint működnek, egy szakértői rendszer az ún. lehetőségekre is fókuszál. 

Speciális foglalkoztatási formák

Léteznek a tipikus munkaviszonyon túl úgynevezett atipikus munkaviszonyok, illetve egyéb foglalkoztatási formák, amelyekhez kapcsolódóan a munkáltatóknak az általánostól eltérő megoldásokra is szükségük lehet a nyilvántartások vezetéséhez, adatszolgáltatások teljesítéséhez.

  • Atipikus foglalkoztatási formák olyan munkavégzési formákat jelentenek, amelyek eltérnek a „klasszikus” munkaviszonytól, mint például a határozott idejű vagy részmunkaidős munkaviszony, a távmunkavégzés, az alkalmi munkára vagy egyszerűsített foglalkoztatásra irányuló munkaviszony, bedolgozói munkaviszony, több munkáltató által létesített munkaviszony, a munkakör megosztása, a diákmunka ….
  • Munkaerő-kölcsönzés
  • Gyakornoki program
  • Megbízási jogviszony, melyben a Polgári Törvénykönyvről szóló 2013. évi V. törvény alapján a munkavégzés megbízási szerződés alapján történik. A felek mellérendelt viszonyban állnak, ahol a megbízott kötelezett a szerződésben foglalt ügyellátásra, azonban – többek között – a megbízót a megbízott irányába nem terheli foglalkoztatási kötelezettség, nem érvényesülnek a minimálbér és a garantál bérminimum körében meghatározott összeghatárok a megbízási díj tekintetében, munkarendre vonatkozó megkötések nincsenek….
piramis hr programok

A szakképzési munkaszerződés esete

Egyre több vállalkozás alkalmaz speciális foglalkoztatási formákat, például. több jogi személyes foglalkoztatóvá, ezen belül is kijelölt foglalkoztatóvá válik, vagy szakképzési munkaszerződést köt a munkaszerződés mellett a saját munkavállalójával és ezzel összefüggésben foglalkoztatói kedvezmények igénybevételére válhat jogosulttá.

A szakképzési törvény 2023. július 1-jei változásával a pénzügyi szempontok mellett az emberierőforrás-gazdálkodás szempontjából a képzett munkaerő biztosítása, a foglalkoztatás minőségének a fejlesztése, a munkaerő megtartás, a munkavállalói elégettség növelése tekintetében is jelentőséggel bír a szakképzés adta lehetőségek felhasználása. Mindezek kezelésére csak a szakértői bérszámfejtési rendszerek alkalmasak.

Szakértői humáninformatikai rendszerek

A munkáltatónak a megszokott általános nyilvántartási és adatszolgáltatási sémáktól a felsorolt példákban szükségszerűen el kell térnie, mert az általánostól lényegesen összetettebb feltételtrendszert kell alkalmaznia az elszámolások és az adatszolgáltatások teljesítésekor, melyeket csak szakértői humáninformatikai rendszerekkel tudunk kezelni

Számos olyan finomhangolt megoldás érhető el a PIRAMIS integrált rendszereiben, amivel a munkáltatóknál felmerülő speciális esetek is hatékonyan menedzselhetők.

További termék információk: L-SOFT Zrt.

Piramis szoftverek

Bértranszparencia

A 2026-os EU-s bértranszparencia irányelv átvételére már most el kell kezdeni a felkészülést – különben késő lesz!

NIS2

Mit érdemes tudni a NIS2 Irányelvről? Kiberbiztonsági erősítés az EU-ban – Fontos tudnivalók és hatások az ágazatokra.

Kékgallérosok és a munkahelyi digitalizáció

Kékgallérosok és a munkahelyi digitalizáció Amikor a digitalizációról beszélünk elsőként még mindig a különböző vállalatirányítási rendszerekre, home office-ra, digitális dokumentumokra és papírmentes irodára, vagy automatizált gépsorokra gondolunk, pedig a digitális...

KÖLTSÉGELEMZÉS és MUNKAIDŐ – NYILVÁNTARTÁS

Hatékony költségelemzést támogató munkaidő-nyilvántartás szoftvert keresel? Az L-SOFT Piramis™ Munkaidőm a megoldás!

Kollektív szerződés problémája

A kollektív szerződés hatályosságának vizsgálata: gyakran figyelmen kívül hagyott probléma a munkajogban.

Dun & Bradstreet tanúsítványt kapott az L-SOFT

Dun & Bradstreet minősítés alapján az L-SOFT pénzügyi stabilitása kiemelkedő, AAA Tanúsítvánnyal a piac megbecsült, kiemelkedő szereplője.

Magyarországon is életbe lép az ESG-törvény

2024 január 1.-től életbe lép Magyarországon is az Országgyűlés által elfogadott ESG-törvény az EU-s szabályozásnak megfelelően.

A szakképzési rendszer legfontosabb változásai

A 2023-as szakképzési rendszer legfontosabb változásai kedvezményeket biztosítanak a duális képzőhelyeken.

ESG megfelelés kihívásai a gyakorlatban

Milyen lépései vannak az ESG rendszerünk kialakításának? ESG megfelelés kihívásai a gyakorlatban, elvárások, információbiztonsági szempontok.

Hogyan feleljünk meg az ESG elvárásoknak?

HR-kihívások újratervezése az EU fenntarthatósági (ESG) előírásai miatt. Hogyan felelhetünk meg az ESG elvárásoknak okos-HR szoftverekkel?