fbpx

Új Bértranszparencia Irányelv az EU-ban

A bértranszparencia irányelv átvételére már most el kell kezdeni a felkészülést – különben késő lesz!

Bár az irányelv átvételére az unió 2026-os határidőt ad a tagállamoknak, mégis, az olyan előírásokat tartalmaz, amelyeknek a munkáltatóknak az átvételt megelőzően évekkel meg kell felelnie ahhoz, hogy a jogszabályi megfelelés 2026-27-től problémamentes legyen. Tehát a felkészülést már most meg kell kezdeni.

Jelentés tételi kötelezettség

Az irányelv alapján ugyanis a 150 fő feletti cégeknek 2027 júliusában (a 100 fő felettieknek két évvel később) és utána rendszeres időközönként kötelezővé teszi egy igen részletes jelentés közzétételét, amely a nemek közötti bérkülönbségre vonatkozik. A jelentést nem csak az azonos, hanem az „összehasonlítható” munkakörök tekintetében is el kell készíteni. Az, hogy mi minősül „összehasonlítható” munkakörnek, ugyanakkor nem annyira egyértelmű, egy brit bíróság pl. a beltéri takarítókat és a kukásautók személyzetét „összehasonlíthatóknak” találta, és megállapította a diszkriminációt arra tekintettel, hogy az első csoportban jellemzően nők, a másodikban jellemzően férfiak dolgoztak.

Az egyenlő bérezés elvét bizonyítani kell

A jelentést ráadásul nem csak az alapbérre, hanem az alapbéren felüli juttatásokra vonatkozóan is el kell készíteni. A jelentésre vonatkozó igen részletes kívánalmakat nem fejtem ki, de annyit azért elárulok, hogy az is a kívánalmak közé tartozik, hogy a munkavállalókat ún. fizetési „kvartálokba” kell osztani, és ezen „kvartálok” (azaz a munkavállalói összlétszám jövedelem szerint négy kategóriába sorolása) tekintetében is ki kell mutatni az egyenlő bérezés elvének érvényesülését.

bértranszparencia

Szoros a határidő

És hogy miért állítom, hogy a fentiekkel – az évek múlva esedékes átvétel ellenére – már most feladat van? Nos, a jelentést 2027 nyarán kell elkészíteni a 2026. évre vonatkozóan. Ez azonban azt jelenti, hogy 2026. január 1-re mind az azonos, mind az összehasonlítható munkakörök tekintetében a munkáltatóknak mindenben meg kell felelnie az egyenlő bérezés követelményeinek. Ezen feladat ugyanakkor két részfeladatra bontható. Először azonosítani kell a „összehasonlítható” munkaköröket. Ez a feladat egyáltalán nem könnyű, és becslésem szerint egy kicsit is bonyolult munkaszervezet esetén ez a feladat hosszabb időt vesz igénybe. Ezen első részfeladat elvégzése után kerülhet sor a második részfeladatra, azaz az egyenlő bérezés elvének érvényesítésére, amely a fenti, csak részben ismertetett követelményrendszer (pl. kvartálok) okán szintén nem könnyű feladat.

Növekednek a munkáltatóra rótt kötelezettségek

Ha a 2027 nyarán kiadott jelentésünk alapján jelentősebb bérkülönbség mutatható ki, ez egyrészt önmagában alapot adhat különböző munkavállalói igények érvényesítésére, másrészt, ha a bérkülönbség a nemek között az 5%-ot meghaladja, úgy a szakszervezet is kezdeményezheti egy különleges eljárás során a bérstruktúra felülvizsgálatát.

Az irányelv a fentieken túl további kötelezettségeket ró a munkáltatókra, így előírja, hogy az állásinterjún a jelöltnek tájékoztatást adjanak a várható bérezésről, a bérmeghatározás és a béremelés elveiről tájékoztassák a munkavállalókat, illetve hogy a munkavállalót kérésére tájékoztassák arról, hogy az ő bérszintje hogy alakul az összehasonlítható helyzetben lévő munkavállalók bérezésével. Látható tehát, hogy a következő évek egyik legnagyobb kihívása lesz a bértranszparencia irányelvre való felkészülés, és a munka megkezdésével aligha várhatjuk meg, amíg a jogalkotó a maga szokásos ráérős tempójával a magyar jogba illeszti az irányelv rendelkezéseit.

Dr. Fodor T. Gábor

piramis hr programok
Piramis szoftverek

Speciális foglalkoztatási formák

A tipikus munkaviszonyon túl számos speciális foglalkoztatási formát ismerünk a bérszámfejtésben, ahol el kell térni az általános szabálytól.

NIS2

Mit érdemes tudni a NIS2 Irányelvről? Kiberbiztonsági erősítés az EU-ban – Fontos tudnivalók és hatások az ágazatokra.

Kékgallérosok és a munkahelyi digitalizáció

Kékgallérosok és a munkahelyi digitalizáció Amikor a digitalizációról beszélünk elsőként még mindig a különböző vállalatirányítási rendszerekre, home office-ra, digitális dokumentumokra és papírmentes irodára, vagy automatizált gépsorokra gondolunk, pedig a digitális...

KÖLTSÉGELEMZÉS és MUNKAIDŐ – NYILVÁNTARTÁS

Hatékony költségelemzést támogató munkaidő-nyilvántartás szoftvert keresel? Az L-SOFT Piramis™ Munkaidőm a megoldás!

Kollektív szerződés problémája

A kollektív szerződés hatályosságának vizsgálata: gyakran figyelmen kívül hagyott probléma a munkajogban.

Dun & Bradstreet tanúsítványt kapott az L-SOFT

Dun & Bradstreet minősítés alapján az L-SOFT pénzügyi stabilitása kiemelkedő, AAA Tanúsítvánnyal a piac megbecsült, kiemelkedő szereplője.

Magyarországon is életbe lép az ESG-törvény

2024 január 1.-től életbe lép Magyarországon is az Országgyűlés által elfogadott ESG-törvény az EU-s szabályozásnak megfelelően.

A szakképzési rendszer legfontosabb változásai

A 2023-as szakképzési rendszer legfontosabb változásai kedvezményeket biztosítanak a duális képzőhelyeken.

ESG megfelelés kihívásai a gyakorlatban

Milyen lépései vannak az ESG rendszerünk kialakításának? ESG megfelelés kihívásai a gyakorlatban, elvárások, információbiztonsági szempontok.

Hogyan feleljünk meg az ESG elvárásoknak?

HR-kihívások újratervezése az EU fenntarthatósági (ESG) előírásai miatt. Hogyan felelhetünk meg az ESG elvárásoknak okos-HR szoftverekkel?