fbpx

Költségelemzést Támogató Munkaidő-Nyilvántartás

A munkaügyi nyilvántartások, munkaidőadat-nyilvántartás és bérszámfejtés általánosan alkalmazott módszereit egyes esetekben el lehet, és szükségszerűen el kell téríteni az általános szabályoktól.

A bérszámfejtési rendszerek általában a megszokott szabályok szerint működnek, egy szakértői rendszer az úgynevezett. lehetőségekre is fókuszál. 

Egyedi igények

Számos esetben merül fel az igény a vállalkozásoknál, hogy a számfejtett bérek és kapcsolódó foglalkoztatói költségek egyes projektekre, költséghelyekre felosztásra kerüljenek.

Ennek megvalósítására több módszer létezik, amelyek közül a munkaidő analitikus felosztása lehet az egyik legideálisabb megoldás.

A felosztás többféleképpen elvégezhető:

  1. A leggyakoribb módja az időadatok felosztásának, hogy a bérelszámolást és főkönyvi feladást követően utólag történik meg az időadatok felosztása, aminek eredménye nem feltétlenül pontos, korrekciót igényelhet, azaz esetenként ezzel a módszerrel végzett költségkimutatások inkább nagyságrendi becslésnek tekinthetőek.
  2. Léteznek ugyanakkor pontosabb költségelemzést támogató módszerek is: ennek a módszernek a lényege, hogy a projektben résztvevő munkatársak napi munkaideje kerül felosztásra, és a számfejtés már ezen az előre felosztott munkaidő-analitikán alapul.  Ilyen analitikus felosztás történhet pl. a projektekre, költséghelyekre.
egyedi szoftverek

Piramis™ megoldás

A PIRAMIS™ önkiszolgáló MUNKAIDŐm megoldást vizsgálva abból a feltételezésből indulunk ki, hogy a felhasználó saját maga rögzíti az időadatokat. Ezen a felületen lehetőséget biztosítunk a munkatársaknak rögzíteni azt az információt is, hogy pontosan mennyi időt töltenek a napi munkaidejükből egy-egy projekten vagy költséghelyen, vagy egyéb területen

A vállalat előre eldöntheti és a szoftver beállításaival központilag szabályozhatja, hogy milyen típusú munkaidő-kódok esetén értelmezhető, végezhető el ez a felosztás.

Azaz a munkatárs rögzíti az adatot, ugyanakkor az adatrögzítéshez szükséges biztonságos keretszabályokat a foglalkoztató alakítja ki és állítja be.

A munkavállaló a saját munkaidejére vonatkozó felosztásokat az érintett napon egyszerűen rögzítheti az előző példánál maradva annak megadásával, hogy mennyi időt fordított egy adott napon egyik vagy másik projektre a munkaidejéből.

Lényeges szempont, hogy az alkalmazás segítse a felhasználót egyes beépített ellenőrzésekkel, amivel kiküszöbölhetőek a téves rögzítések, illetve nyújtson támogatást a gyors adatrögzítéshez.

    Egy ideális munkafolyamatban az adatok a berögzítést követően megtekinthetők, ellenőrizhetők, módosíthatók, majd a felettes jóváhagyja azokat, így a „4 szem elve” is érvényre jut. Az adatok ezt követően átkerülnek a bérelszámolási területre, ahol szükség esetén további ellenőrzések végezhetők.

    Ezzel a módszerrel pontosabb adatok állnak rendelkezésre a költségelemzés során.

    Számos olyan finomhangolt megoldás érhető el a PIRAMIS-ban, amivel a munkáltatóknál felmerülő speciális esetek hatékonyan menedzselhetők.

    Piramis szoftverek

    Speciális foglalkoztatási formák

    A tipikus munkaviszonyon túl számos speciális foglalkoztatási formát ismerünk a bérszámfejtésben, ahol el kell térni az általános szabálytól.

    Bértranszparencia

    A 2026-os EU-s bértranszparencia irányelv átvételére már most el kell kezdeni a felkészülést – különben késő lesz!

    NIS2

    Mit érdemes tudni a NIS2 Irányelvről? Kiberbiztonsági erősítés az EU-ban – Fontos tudnivalók és hatások az ágazatokra.

    Kékgallérosok és a munkahelyi digitalizáció

    Kékgallérosok és a munkahelyi digitalizáció Amikor a digitalizációról beszélünk elsőként még mindig a különböző vállalatirányítási rendszerekre, home office-ra, digitális dokumentumokra és papírmentes irodára, vagy automatizált gépsorokra gondolunk, pedig a digitális...

    Kollektív szerződés problémája

    A kollektív szerződés hatályosságának vizsgálata: gyakran figyelmen kívül hagyott probléma a munkajogban.

    Dun & Bradstreet tanúsítványt kapott az L-SOFT

    Dun & Bradstreet minősítés alapján az L-SOFT pénzügyi stabilitása kiemelkedő, AAA Tanúsítvánnyal a piac megbecsült, kiemelkedő szereplője.

    Magyarországon is életbe lép az ESG-törvény

    2024 január 1.-től életbe lép Magyarországon is az Országgyűlés által elfogadott ESG-törvény az EU-s szabályozásnak megfelelően.

    A szakképzési rendszer legfontosabb változásai

    A 2023-as szakképzési rendszer legfontosabb változásai kedvezményeket biztosítanak a duális képzőhelyeken.

    ESG megfelelés kihívásai a gyakorlatban

    Milyen lépései vannak az ESG rendszerünk kialakításának? ESG megfelelés kihívásai a gyakorlatban, elvárások, információbiztonsági szempontok.

    Hogyan feleljünk meg az ESG elvárásoknak?

    HR-kihívások újratervezése az EU fenntarthatósági (ESG) előírásai miatt. Hogyan felelhetünk meg az ESG elvárásoknak okos-HR szoftverekkel?