fbpx

3+1 TIPP

Hogyan kerüld el a rossz vezetői döntéseket?

Még az intelligens, jól informált vezetők is képesek olykor rossz döntéseket hozni.

Ha fel is vagyunk vértezve a legjobb információkkal és szándékkal, mégis olykor a saját előítéleteink és feltételezésink ejtenek csapdába a vezetői döntéshozás folyamatában?

Az embereknek fel kell ismerniük, hogy minden helyzetben elfogultak vagyunk, ugyanis nem létezik olyan, hogy teljes objektivitás.

Akkor mégis hogyan tudod elkerülni a rossz vezetői döntéshozás berögzült gyakorlatát? 3+1 tippel segítünk!

A rossz döntéshozás tényezői

A legtöbb menedzser állítja, hogy a munkában töltött idejük egyharmad részét a döntéshozás folyamata teszi ki (McKinsey tanulmány).

Minél feljebb van a parancsnoki lánc, annál több időt töltünk a dolgok átgondolásával. A sok döntéshozással töltött idővel akarjuk biztosabbnak érezni, hogy a helyes döntést hoztuk meg.

Finkelstein és kutatótársai úgy találták, hogy számos tényező állhat a következetesen jól meghozott döntések útjába. Az összes ilyen tényezőben közös, hogy elsőre mind hasznosnak tűnhet, amíg lassan, de biztosan félre nem vezetnek minket!

A rossz döntéshozás 3 leggyakoribb oka

TIPP 1 Mintafelismerés

A vezetők még új helyzetekkel szembesülve is a korábbi tapasztalataik és ítéleteik alapján hoznak döntéseket. A megszerzett tudásra erősen támaszkodni önagában nem rossz dolog, hiszen a legtöbb vezető a ranglétrát megmászva tett szert rengeteg tudásra és kompetenciára.

A probléma ott kezdődik, amikor az előítéleteink alapján hozunk döntéseket, mert azt hisszük, hogy „már mindent láttunk”.

Dick Fuld, a Lehman Brothers egykori vezérigazgatója például sikeresen átvezette a vállalatot egy globális pénzügyi válságon az 1990-es években. Tíz évvel később Fuld ugyanúgy próbált kezelni egy hasonló helyzetet, támaszkodva az előző válságban szerzett tapasztalataira és megfigyeléseire.

A probléma az volt, hogy amíg az első krízist az ingatlanpiac bedőlése okozta, a második egy ennél jóval komplexebb válság volt. A terve elbukott, ahogyan ő is.

A mintafelismerési hiba elkerülése érdekében a kutatók azt javasolják, hogy keress új tapasztalatokat, elemzéseket és a tapasztalt rutinos kollégáktól vagy alkalmazottaktól eltérő módon próbáld kezelni a problémát. Beszélgess azokkal, akik nem voltak ott legutóbb, amikor látszólag ugyanazok vagy hasonló események ismétlődtek. Így új perspektívákat fedezhetsz fel a régi berögződések helyett.

DÖNTÉSHOZÁS

TIPP 2 Érzelmi befolyás

Minden emlékünkben elraktározott élményhez érzelmeket kötünk. A menedzserek nem csak azt a célt látják, amit el akarnak érni; érzik az ezzel járó izgalmat. Nem csak a rossz döntést látják; érzik a csalódást is az eredményben.

A kutatók azt találták, hogy ezeknek az érzelmeknek az átélése hatással van a jelenlegi döntéshozatali folyamatra, mert az érzések áttekintésére fordítanak több időt, amikor a legjobb lenne azt objektívebb dolgokra fordítani – mondjuk csak a tényekre.

Például valószínűleg soha nem hallottál a Wang PC-ről. Ennek az oka egy, a múltban az érzelmeken alapuló rossz döntésnek a meghozatala. A Wang Laboratories ugyanis akkor dobott piacra egy PC-t, saját operációs rendszerrel, amikor az IBM PC volt a feltörekvő szabvány. Az alapító Dr. An Wang évekkel azelőtt az IBM-nél dolgozott, de átverve érezte magát, egy őt korábban negatívan érintő döntés miatt. A továbbiakban nem szívesen vette fontolóra, hogy bármit is használjon projektjében, ami az IBM-hez kapcsolódik. Nem bírta felvenni a versenyt a piaccal, így a rendszere sosem startolhatott el…

Az érzelmi befolyásolás elkerülése érdekében a kutatók azt javasolják, hogy arra bíztass másokat, hogy kérdőjelezzenek meg téged. Mutasd be a kihívásaidat olyan kollégáknak, akiknek nincs érdeke a kimenetellel kapcsolatban, így  segítenek elválasztani az érzelmeket a valóságtól.

TIPP 3 Kerüld a „vörös zászlókat”!

Az agyunk természetesen nem követi a nehéz döntések meghozatalának tankönyvi modelljét: lehetőségek feltárása, célok meghatározása, lehetőségek felmérése és objektív döntéshozás.

Ehelyett az emberek néha figyelmen kívül hagyják a vörös zászlókat (mintafelismerés vagy érzelmi befolyás miatt), és kényszeres döntéseket hoznak.

Például William Smithburg, a Quaker Oats korábbi elnöke gyorsan felvásárolta a Snapple-t, mert jó emlékei voltak a Gatorade-dal kötött nyereséges üzletről. Impulzivitása hatalmas veszteséghez vezetett a cég számára.

A vörös zászlók azonosításához vedd figyelembe saját előítéleteidet. Mi tűnik különösen vonzónak vagy éppen kerülendőnek az általad fontolgatott lehetőségekben? Ha túl tökéletesnek vagy éppenséggel túl tökéletlennek tűnik valami, az egy vörös zászló lehet. Ha emberek, helyek vagy dolgok miatt ragaszkodsz a döntésekhez, az szintén egy vörös zászló lehet. Tehát gondold át újra, mielőtt belevágnál.

döntéshozás vörös zászlói

+1 TIPP  Döntéshozást segítő szoftverek

A digitalizáció és automatizálás korában a vezetők abban a szerencsés helyzetben vannak, hogy a szoftverfejlesztő cégek integrált vállalatirányítási rendszerek széles skáláját kínálják, melyek mind a vállalati döntéshozás folyamatát támogatják.

Legyen szó egy egyszerű munkaidő kimutatásról, vagy egy komplex vezetői riportról, a digitalizáció forradalmasítja a vezetői döntéshozást, lehetővé téve a gyorsabb és pontosabb információhoz jutást. A digitális platformok, adatelemzés és automatizált rendszerek segítségével a vezetők könnyedén hozzáférhetnek a releváns adatokhoz, amelyek alapján megalapozottabb döntéseket hozhatnak.

Az adatok gyors feldolgozása és elemzése révén a vezetők képesek az időbeni trendeket, piaci változásokat és üzleti lehetőségeket azonosítani.

Emellett a digitalizáció lehetővé teszi a munkafolyamatok automatizálását, csökkentve a hibalehetőségeket és növelve a hatékonyságot. Így a vezetők gyorsabban és hatékonyabban tudnak reagálni a változó piaci környezetre és a vállalatuk célkitűzéseinek megvalósítására.

Az L-SOFT segít a helyes döntéshozásban!

Sokszor kérdezik, miért szakértő az L-SOFT programcsaládja, a PIRAMIS™?

A válaszunk egyszerű : beépített automatizmusok. A PIRAMIS™ helyzetérzékeny beépített automatizmusokkal támogatja a felhasználót a mindennapi munkavégzés során. Vezetőként és munkavállalóként is bárhol. bármikor hozzá férhetsz munkaügyeidhez, kimutatásaidhoz, web alapú moduljainkkal, mindezt papírmentesen!

Kidolgoztuk és működtetjük azokat az egyedi munkafolyamatokat, melyek garantálják projektjeid nyomonkövethetőségét és folytonosságát. Támogatnak minket a vállalatirányítás és döntéshozás folyamatában a digitalizáció és ESG jegyében!

Piramis döntés támogató szoftverek