fbpx

Elindult a kísérleti program, ami óriási mérföldkő lesz a foglalkoztatás világában – annyira jó, mint amilyennek hangzik? Becslések szerint 60 vállalkozás 3000 alkalmazottja kezdi meg a négynapos munkahét hat hónapos főpróbáját.

A résztvevő alkalmazottak munkaideje 80%-ra csökken, fizetésük 100%-át megkapják, de elvárják, hogy a termelékenység 100%-át fenntartsák.

A kísérleti program válasz a Coviddal érkezett igényre, hogy a munka és a magánélet még kiegyensúlyozottabbá válhasson.

Világszerte erősödik a trend, hogy az álláskeresők nagyobb prioritással választják a rugalmas munkavégzést is kínáló munkáltatókat, legyen szó akár a home office és az irodai munkavégzés felosztás lehetőségéről, vagy a munkaidő munkavállaló igényeihez való közelítéséről.

Belgium már bevezette a négynapos munkahéthez való jogot. Az Egyesült Királyságban most elindult példához képest a belga munkavállalók hosszabb blokkban is ledolgozhatják a szerződéses munkaidejüket, cserébe hetente háromnapos hétvégét kapnak.

A négynapos munkahét sok munkavállaló számára előnyös lehet, a munkaadóknak viszont a gyakorlati kihívásokra is fel kell készülniük, mert nem biztos, hogy bármelyik üzleti modell adaptálható.

Alan Price, a BrightHR vezérigazgatója szerint:

„A rugalmas és hibrid munkavégzési gyakorlatot kínáló vállalkozások könnyebben vonzzák a tehetségeket, miközben a hagyományos irodai munkavégzést alkalmazó vállalatok jobban megküzdhetnek a toborzással és megtartással”.

„A rugalmas megközelítés általában mind a munkaadók, mind a munkavállalók oldalán előnyösen hathat a termelékenység növekedésére, valamint javítjhatja a munkamorált és a wellbeing-et”.

„Nincs négynapos munkahét kihívások nélkül”.

„A változtatáshoz először is a munkaadóknak keresniük kell a megegyezést a munkavállalókkal, ehhez igazítják a szerződéseket, szabályzatokat.

„Át kell vizsgálni a munkamódszereket, és intézkedni kell arról, hogy rövidebb idő alatt is elvégezhetőek legyenek a feladatok”.

„Bár a négynapos munkavégzés nagyon jól hangzik, de ugyanannyi munkát, ugyanazzal a termelékenységgel kell elvégezni. Ez akár munkahelyi stresszhez, és végső soron kiégéshez is vezethet”.

Forrás: hrnews.