fbpx

a munkavállalók figyelmen kívül hagyhatják a munkával kapcsolatos megkereséseket munkaidőn kívül.

A belga dolgozók hamarosan négynapos munkahetet is választhatnak, egyik elemeként a napokban bejelentett munkaerőpiaci reformsorozatnak – írja az euronews.com.

Az intézkedéscsomag arra is lehetőséget ad, hogy a dolgozók miután a munkaidő végén kikapcsolják a munkahelyi eszközeiket,  figyelmen kívül hagyhassák a munkával kapcsolatos üzeneteket, megkereséseket, mindezt anélkül, hogy félniük kellene az esetleges megtorlástól.

A belga miniszterelnök, Alexander de Croo bejelentése szerint a céljuk az volt, hogy a 2 nehéz évet követően versenyképes, digitális megközelítéssel tegyék erősebbé a gazdaságot.

A munka és a magánélet egyensúlya

A munkavállalók választhatják a négynapos munkahetet 6 hónapos időtartamra, ezt követően folytathatják azt, vagy következmények nélkül akár vissza is térhetnek az ötnapos munkahéthez.

A munkaügyi reformmal azoknak kedveznének, akik több időt szeretnének tölteni a gyermekeikkel.

A belga rendszer szerint az ötnapos munkahetet négy napba sűrítik, 38 órás munkahéttel, így a gyakorlatban a hosszabb munkanapokat plusz egy pihenőnappal kompenzálnák. A dolgozók változó munkarendet is választhatnak, ebben az esetben a beosztásokat 7 nappal hamarabb kell a munkáltatóknak közölniük.

 Kapcsolj ki

Januárban a közszférában már bevezette a belga szövetségi kormány, hogy a munkaidő kívül figyelmen kívül hagyhassák a dolgozók főnökeik üzeneteit mindenféle retorzió nélkül. Ezt a jogot terjesztik ki a versenyszférára is a 20 főtől több munkavállalót foglalkoztatókra ebben a reformcsomagban, mindezt a munkavállalók fizikai és mentális egészségéért.