fbpx

Plusz 200.000 forinttal nő a SZÉP kártyákra utalható keretösszeg

A kormányrendelet értelmében 650 000 Ft-ra nő idén a SZÉP Kártyára utalható keretösszeg

A személyi jövedelemadóról szóló 1995. évi CXVII. törvénytől (71. § 1) eltérően béren kívüli juttatásnak minősül – ha a juttató a munkáltató – a munkavállaló részére 2023. december 31. napjáig a SZÉP Kártya juttatás céljából nyitott korlátozott rendeltetésű fizetési számlájára az Szja törvény szerinti éves rekreációs keretösszegen felül, attól függetlenül utalt maximum 200 ezer forint egyszeri juttatás is, mely összeget nem kell arányosítani 2023. évre. 

Az egyszeri, legfeljebb 200 ezer forint juttatást az SZJA-ban meghatározott 450 ezer forintos rekreációs kerettől eltérően nem kell arányosítani a munkaviszonyban töltött idővel a 2023-as évre. Továbbá a kibővült felhasználási lehetőség nem korlátozódik a mostani egyszeri támogatásra, hanem a SZÉP kártyán lévő teljes összegre is vonatkozik.

A Széchenyi Pihenő Kártya kibocsátásának és felhasználásának szabályairól szóló 76/2018. (IV. 20.) Korm. rendelet 5.  § (1) bekezdésétől eltérően a Széchenyi Pihenő Kártyával kezdeményezett fizetés 2023. december 31. napjáig a kereskedő által értékesített élelmiszer vásárlására, azaz hidegélelmiszerre is felhasználható.

A kereskedő az 1.  melléklet szerinti főtevékenysége körében élelmiszer belföldi értékesítését végezheti a munkavállaló és társkártyával rendelkező közeli hozzátartozója részére.

A rendelet 2023. augusztus 1-jén lép hatályba.

szép kártya fizetés

Változás a SZÉP Kártya felhasználásában

A kereskedő az 1.  melléklet szerinti főtevékenysége körében élelmiszer belföldi értékesítését végezheti a munkavállaló és társkártyával rendelkező közeli hozzátartozója részére SZÉP Kártyával történő fizetés során.

A Széchenyi Pihenő Kártyával kezdeményezett fizetést elfogadó, az 1. § (3) bekezdése szerinti kereskedő gazdasági tevékenysége:

  • Élelmiszer jellegű bolti vegyes kiskereskedelem (TEÁOR 4711)
  • Zöldség, gyümölcs kiskereskedelme (TEÁOR 4721)
  • Hús-, húskészítmény kiskereskedelme (TEÁOR 4722)
  • Hal kiskereskedelme (TEÁOR 4723)
  • Kenyér-, pékáru-, édesség-kiskereskedelem (TEÁOR 4724)
  • Egyéb élelmiszer-kiskereskedelem (TEÁOR 4729)
  • Élelmiszer, ital, dohányáru piaci kiskereskedelme (TEÁOR 4781)

Kivételt képeznek a felsorolt kategóriákon az alkoholtartalmú folyadékok, valamint a dohány és feldolgozott dohánypótló termékeket!

Mikortól és mire használhatod a plusz juttatást SZÉP Kártyáddal?

A plusz 200 000 Ft-os kedvezményes adóztatású juttatást 2023. augusztus 1-től adhatja a munkáltató, ezt követően a jelenleg is érvényes szabályok szerint lesz lehetőség a SZÉP-kártya-keretek elköltésére. 

2023. január 1-től kezdődően a SZÉP-kártyákon minden beérkező utalás egy zseben, azaz egy összevont számlán jelenik meg, melyet változatlanul egy év alatt kell a munkavállalónak felhasználnia. Az ez idő alatt el nem költött összegre továbbra is 15%-os díj kerül felszámításra.

A jelenlegi kormányrendelet szerint SZÉP Kártyánkat hidegélelmiszer vásárlásra azonban csak 2023 augusztus 1. és 2023 december 31. között használhatjuk!

piramisCAFEm

Piramis™ webes cafeteria modul az L-Soft-tól

A PIRAMIS™ CAFEm lehetőséget biztosít, hogy a munkavállalók önállóan tájékozódhatnak a számukra biztosított cafeteria csomaginformációkról és SZÉP Kártya felhasználási lehetőségekről.

A munkavállaló kitöltheti nyilatkozatát, és rendelkezhet a juttatás felhasználásáról anélkül, hogy megkeresné az adatokat kezelő kapcsolattartót, ezáltal is tehermentesíthető a HR szervezet! 

A weben alapuló megoldás, egyszerűen futtatható böngészőben (Mozilla Firefox, Internet Explorer, Google Chrome stb.). Integráltan működik az ügyfél már meglévő PIRAMIS Bér-munkaügyi, Cafeteria moduljaival és az azokban tárolt adatokat jeleníti meg integrált módon a könnyen kezelhető, webes felületen.

A felület reszponzivitása biztosítja, hogy bárhol, bármikor elérhető legyen a Cafeteria nyilatkozat akár okos telefonról vagy tabletről is.
Integráltan működik az ügyfél már meglévő PIRAMIS™ Bér-munkaügyi, Cafeteria moduljaival, az azokban tárolt adatokat jeleníti meg. További előnye, hogy a munkavállaló munkáltató iránti lojalitása növekedhet azáltal, hogy a vállalati adminisztrációban egyfajta “nagykorúságot” nyer.