fbpx

 Útnyilvántartás, kiküldetés és üzemeltetési költségek. Mit, hogyan számolhatsz el és milyen egyszerű webes megoldás van rá?

A gépjárművek üzemeltetésével és útnyilvántartásával kapcsolatos információs füzetét aktualizálta idén honlapján a Nemzeti Adó- és Vámhivatal.

A személyi jövedelemadóról szóló törvény a gépjárművek hivatali, üzleti célú használatának kiadásait az elismert költségek között nevesíti. A költségelszámolás attól is függ, hogy a magánszemély milyen tevékenységéhez vagy jogviszonyára használja az adott járművet útnyilvántartás vagy kiküldetési rendelvény alapján. Az információs füzet a gépjárművek üzemeltetéséhez kapcsolódó költségelszámolás alapvető szabályait ismerteti. Cikkünk végén pedig bemutatjuk hogyan veheti le a terheket a HR-ről, és kezelheti egyszerűen munkavállalói útnyilvántartásait és kiküldetéseit webes szoftverünk segítségével.

Útnyilvántartás költségeinek elszámolása

A gépjárművek üzemeltetésének költségei üzemanyagköltségből és fenntartási, javítási, felújítási költségekből állnak. Így például nem része az üzemeltetési költségeknek az úthasználat díja, a garázsbérleti díj, a parkolás díja.

Az üzemanyag-felhasználás költségét az útnyilvántartásban szereplő üzleti, hivatalos célból megtett kilométerek alapján a kormányrendeletben meghatározott fogyasztási normák figyelembevételével lehet elszámolni. A normák gépkocsitípusokként és lökettérfogat szerint kerültek megállapításra, melyek alkalmazása közül a magánszemély negyedévente választhat.

Webes kiküldetés rögzítés egyszerűen

A kifizető érdekében használt gépjárművek elszámolása, útnyilvántartása, kiküldetése

Magánszemély saját tulajdonában lévő járművek

Magánszemély a saját tulajdonában lévő személygépkocsi hivatalos, üzleti célú használatáért két formában kaphat költségtérítést; útnyilvántartás vagy kiküldetési rendelvény alapján.

Útnyilvántartás alapján a magánszemély a ténylegesen megtett utak figyelembevételével részesül költségtérítésben. Ez legtöbbször akkor fordul elő, amikor a saját személygépkocsiját rendszeresen használja hivatalos célra. A költségtérítés címén kapott összeg ekkor adóköteles bevételnek számít, amellyel szemben a felmerült költségek az üzleti, hivatali utakra (futásteljesítmény) elszámolhatók.

A magánszemély saját személygépjárművének hivatali célú használatáért a kifizetőtől kiküldetési rendelvény alapján is kaphat költségtérítést. Kiküldetési rendelvény, a digitális archiválás szabályairól szóló jogszabály rendelkezéseit is figyelembe véve, zárt rendszerben kezelt és tárolt, elektronikusan előállított bizonylat is. A papíron kiállított kiküldetési rendelvény eredeti példányát a kifizető, másolatát a magánszemély a bizonylatmegőrzés rendelkezéseinek betartásával megőrzi.

Nem saját tulajdonban lévő járművek

A nem a saját tulajdonú, kizárólag üzemi célra használt járműnél elszámolható:

  • az igazolt bérleti, vagy lízingdíj (ez alól kivétel a személygépkocsi bérleti vagy lízingdíja)
  • az útnyilvántartás alapján megtett hivatali, üzleti út, a norma szerinti üzemanyagmennyiség számla alapján, vagy a NAV által közzétett üzemanyagár alapulvételével megállapított üzemanyagköltség;
  • a számla szerinti egyéb költség, ha az a szerződés alapján a magánszemélyt terheli.

A nem saját tulajdonban lévő személygépkocsi hivatali, üzleti célú használatakor a személygépkocsi bérleti- vagy lízingdíja címén a költségként figyelembe vehető összeg több személygépkocsi esetén sem haladhatja meg a bevétel 1 százalékát, egyébként ilyen címen a magánszemély költséget nem számolhat el.

A tájékoztató füzet mindezek mellett kitér a munkába járás során elszámolható kilóméterenkénti 30 Ft-os költségtérítésre, az önálló tevékenységet folytatók gépjármű használatára, társaságok járműveire, autópályamatrica-elszámolásra és digitális-webes adatrögzítésre is.

Piramis  webes útnyilvántartás egyszerűen

Piramis™ webes útnyilvántartó szoftver az L-Soft-tól

A Piramis™ ÚTNYILVÁNTARTÁSom web alapú szoftverrel bárhol, bármikor egyszerűen rögzíthetsz belföldi kiküldetést munkavállalóként, fölösleges papírmunka nélkül!

A program funkciói:

  • kérelem rögzítés
  • vezetői elbírálás és jóváhagyás
  • partnerek és útvonalak rögzítése
  • költségelszámolás részletezés
  • dokumentum csatolási lehetőség
  • értesítési rendszer
Piramis™ ÚTNYILVÁNTARTÁSom webes szoftver

A felület alkalmazkodik az okos eszközök képernyőjéhez, ezáltal megszűnik a térbeli és időbeli akadálya annak, hogy a munkavállalók bárhol, bármikor kiküldetési rendelvény kérelmet rögzítsenek. Mindezt anélkül, hogy megkeresnék az adatokat kezelő ügyintézőt, így tehermentesíthető a HR szervezet!

A munkavállalók egyszerűen be tudják rögzíteni a saját gépjárművel teljesített kiküldetési rendelvényeiket. A felületen lehetőségük van megadni a kiküldetés indulási és érkezési időpontját, a gépjármű adatokat, valamint azt a partnert, ahova a kiküldetését teljesítette a partnerhez kapcsolódó útvonallal együtt. Továbbá egyéb költségek rögzítésére is van lehetőség, mint pl. a napidíj vagy a felvett útielőleg.

Ingyenes webes útnyilvántartás tanácsadás és árajánlat profiktól:

webes útnyilvántartás tanácsadás

Amennyiben felkeltettük érdeklődésedet kollégáink az  ertekesites@os.lsoft.hu e-mail címen várják üzenetedet.