fbpx

„Hogyan és miért legyek informatikus?” címmel hirdetett középiskolásoknak pályaorientációs napot a Nyíregyházi Egyetem Matematika és Informatika Intézete.

Az emelt szintű informatika érettségire felkészülést segítő online tanfolyam lehetőségéről, emelt szintű érettségi nélkül jelentkezők esélyeiről, valamint az egyetemi képzés tananyagáról is tájékoztatták a középiskolásokat a Nyíregyházi Egyetem pályaorientációs napján, mely az intézmény informatikus-programozó képzését volt hivatott népszerűsíteni.

Programozás, szoftverfejlesztés

Az informatika gyakorlatorientált képzés, melyről egy ívet mutattak a pályaorientációs napon. Az L-soft, mint szoftverfejlesztő cég vendégeskedett az egyetemen, ahol rendszeresen megfordulnak a hallgatók, valamint programozás, webalkalmazás-fejlesztés kapcsán órákat is tartanak a cég szakemberei.

Az eseményen részt vett és előadást tartott Bélteczki Csaba kollégánk, hasznos információkkal és jó tanácsokkal látta el az informatika iránt érdeklődő hallgatókat. Beszélt a szakmához szükséges kompetenciákról és a megfelelő egyetem választás fontosságáról, a hibrid és home office munkarend előnyeiről. Bemutatta hogyan működik az L-Soft, mint szoftverfejlesztő cég, illetve a munkavállalóként és gyakornokként kiaknázható lehetőségeket.

2022-ben a Nyíregyházi Egyetem hagyományteremtő szándékkal indította tavaly a pályaorientációs napot, azzal a nem titkolt céllal, hogy idevonzza a város és a megye középiskolásait. Több szakot is kínálnak, felsőoktatási szakképzés, valamint programtervező-informatikus irányban. A kétéves program, diplomát ugyan nem ad, azonban az alapképzéssel folytatható, ahol a megszerzett creditek beszámításra kerülnek, így az alapszak képzési ideje lerövidül.

informatikus pályaorientáció
pályaorientációs nap

Informatikus hiányra számíthatunk?

Az elmúlt években jelentősen csökkent az informatikai képzések iránti érdeklődés. Tavalyi előrejelzések szerint akár 40 000 informatikus is hiányozhat a hazai munkaerő piacról, melyet az elemzések a felvételi követelmények szigorításával és az emelt szintű érettségi bevezetésével magyaráznak. Szerencsére idén megváltoztak a jelentkezés körülményei! Ezek szerint nem követelmény az emelt szintű érettségi egyéb iskolák mellett a nyíregyházi felsőoktatási képzésekre sem. Ennek eredményeként a következő tanévre 281 első helyes jelentkező van a következő tanévre az intézetbe.

„Az alapszakok mellett meg kell említeni a mérnökinformatikus képzésünket, amely szintén piacképes szak, és természetesen az osztatlan tanárképzéses szakok is ott vannak a palettán. Jelenleg kb. 350 hallgatónk van, ami nagyon jónak mondható itt a Nyíregyházi Egyetemen, hiszen kis egyetem vagyunk, alkalmazott tudományok egyeteme. Elsősorban az a célunk, hogy a régió számára képezzük a szakembereket” – tájékoztatott Tanyiné dr. Kocsis Anikó, a Matematika és Informatika Intézet igazgatója.

SZAKMAI GYAKORLATRA VAN SZÜKSÉGED?

Az L-SOFTnál lehetőséged van gyakornokként betekinteni egy informatikai cég működésébe és mindennapjaiba, így javítva a munkaerőpiaci lehetőségeiden.

Ismerj meg egy nagyvállalati igényekre szabott szoftvereket fejlesztő céget! Megmutatjuk neked, hogy szervezzük, és milyen módszertanok alapján a szoftverfejlesztésünket.

gyakorlat pályaorientáció