fbpx

Munkavállalói kiadások támogatása

Bevásárláskor egyre magasabb árakkal találkoznak a munkavállalók, miközben az áram- és gázszolgáltatás költségei is várhatóan emelkednek. A munkába járásnál vagy a magáncélra használt személygépkocsik tankolása is jelentős terhet róhat a családokra. Sok munkáltató tervezi ebben a helyzetben, hogy segítséget nyújt a munkatársainak. Mindeközben az emelkedő költségek a munkáltatót is sújtják, így nem mindegy, mennyibe kerül ez a segítség.

– Extra kifizetések, magasabb értékű kilométer elszámolás is megjelennek a kínálatban, de ne felejtsük, hogy ezek legtöbbször jövedelemként adóznak – figyelmeztet Kardos Zoltánné az L-Soft Zrt. outsource divízió igazgatója.

Vajon találunk olyan kedvező adózású juttatásokat, melyek közelebb visznek a megoldáshoz?

Napi kiadások

Bár az önsegélyező pénztári szolgáltatások között is megjelenik a közüzemi díjak támogatásának lehetősége, de ez csak egy viszonylag szűk körre, a védendő fogyasztókra vonatkoztatható.
A pénztári célzott szolgáltatást többek közt inkább a gyermekekhez kapcsolódó költségek térítésére, lakáshitel törlesztésre használhatja a munkavállaló kedvező adózással.

A munkaszerződés szerint távmunkában foglalkoztatottak esetén igazolás nélkül adható költségtérítés a munkavállaló számára adómentesen.
Az adómentes támogatás mértéke a felek által meghatározott összeg, de legfeljebb havonta az adóév első napján érvényes havi minimálbér 10 százaléka, azaz idén 20.000 Ft/hó

– Amennyiben a távmunkavégzés nem érinti az egész hónapot, akkor a maximális havi értéket arányosítani kell a távmunkavégzéssel érintett munkanapokkal – egészíti ki az elszámolás módját Fata László juttatási szakértő.

A juttatás feltétele még, hogy a távmunkában dolgozó munkavállaló a személyi jövedelemadóról szóló törvény eddigi lehetőségei alapján nem számol el külön internet és „rezsi” költségeket.

Munkába járás támogatása

A közigazgatási határon kívülről történő munkába járás költségeit többféle kedvező adózású lehetőséggel is támogathatja a munkáltató.

Míg a jegy és bérlet költségének 86 százalékát köteles téríteni a vállalkozás, addig a teljes összeg is kifizethető adómentesen.

Kilométer elszámolás esetén speciális esetekben köteles a munkáltató 9 Ft/km térítést fizetni, de minden közigazgatási határon kívülről érkezőnek adómentesen adható 15 Ft/km térítés. Ebben az esetben nem kell ellenőrizni, hogy a munkavállaló saját gépjárművel érkezett-e, így több munkatársunk is utazhat együtt megosztva a költségeket.

Budapesten népszerű lehet a közösségi autómegosztás adómentes biztosítása. A munkáltató pl. biztosíthat egy adott keretet minden munkatársának, akik aztán munkába járáshoz vagy éppen magán célra (pl. bevásárlás) is felhasználhatják ezt. Az adómentesség feltétele, hogy a szolgáltatásról készült számla a munkáltató nevére szóljon.

Amennyiben a munkavállalók számára megfelelő lehet, a munkáltató adómentesen adhat használatba emberi erővel hajtott vagy legfeljebb 300 W teljesítményű elektromos motorral segített kerékpárt is.

Pénztári befizetés, kerékpár vagy egy Fiat 500-as munkába járáshoz, távmunka költségtérítés… az Ön munkatársai melyiket fogadnák szívesen? 

Cafeteria adminisztrációs megoldások az L-SOFT-tól, segíthetnek, hogy egyszerűbb legyen!