fbpx

… digitálisan fejlett a HR adminisztráció.
Válsághelyzet, infláció, fluktuáció, akadozás az ellátási láncban… Sorolhatnánk hosszan mindazt a negatív mikro és makro környezeti hatást, melyek miatt küzdelmes ma a vállalati valóság.

A pandémia hozott egy szemléletváltást a digitalizáció azonnali szükségességének megítélésében. Megtörténtek a beruházások, nézzük, a munkaerőpiaci, gazdasági változások közepén előnyt jelent a technológiai fejlettség a konszolidációban?

  1. előny: értékálló szervezet?

A digitalizációs beruházások egyik előfeltétele a munkaerő képzése. Az új technológiát, szoftvereket működtetni kell, a HR szoftverek jelenlegi generációja pedig bevonja a HR adminisztrációba akár a teljes – szellemi, fizikai – munkaerő állományt. Az önkiszolgáló HR szoftverek előnyeit megtapasztalva megfigyelhető a szemléletváltás a korszerű ismeretek befogadási hajlandóságában.

A megújulásra képes, rugalmas munkaerő egyik alapköve az értékálló szervezetnek.

A következő alapkövek a hatékonyság, a termelékenység, melyek újabb szintre emelhetők a technológiai, digitális beruházásokkal.

 

  1. előny: a tehetségek megtartásának egyik eszköze a távoli munkavégzés lehetőségével

A munkaerőmegtartás eszköze lett a vállalati digitalizáció. A munkaerőpiac változik. A LinkedIn adatai szerint a felületükön a távolról végezhető álláshirdetések száma drámaian nő. Globálisan 181%-al nőtt mindössze 2 hónap alatt, 2020 márciusától májusáig!  A tendencia az európai országokban is egyértelműen kimutatható. Pl. Németországban 200%-kal nőtt a távolról betölthető pozíciókra a LinkedIn álláshirdetéseinek száma.

Technológiai és vezetői paradigmaváltás volt szükséges ahhoz, hogy a munkáltatók felmérjék a rendelkezésükre álló digitális lehetőségeiket, soha nem tapasztalt, felgyorsított ütemben döntsenek beruházásokról, mindezt azért, hogy a vizuális ellenőrizhetőségről lemondva kivigyék a beosztottakat az irodai közegből.

Azok a szervezetek, amelyek a pandémia kitörésekor meglépték a HR további digitalizációját, most az ukrán háborúval és pandémiával terhelt gazdasági környezetben nagyobb eséllyel tarthatják meg a „digitálisan művelt” Y, és korai Z generációs tehetségeiket.

 

  1. előny: segíti a „zöld” célokat?

Az energetikai piac jelenlegi negatív hatásain nehéz felülemelkedni, de tudjuk, hogy itt a következő lépéskényszer: hogyan feleljenek meg a vállalatok az ESG által támasztott követelményeknek?  Előnyben vannak azok a munkaadók, amelyek a fenntarthatósági törekvéseikkel már megtették az első lépéseket, fejlesztettek és egyfajta önképző pályára állítva a szervezetüket.

Ezen túl, a szoftverbevezetési projektek megrendelőinek visszajelzései egyértelműen mutatják, hogy a környezettudatos szoftverbevezetési projektek igenis találkoznak a munkavállalói elvárásokkal, fokozzák a kapcsolódó elégedettséget. A Z generáció már elvárja, hogy a munkáltatója látható cselekedetek sorával bizonyítsa hitét és tenni akarását amellett, hogy részese akar lenni a környezetvédelmi és társadalmi problémák megoldásának.