fbpx

A hrmagazine.co.uk közölte Cary Cooper, a Manchasteri Egyetem professzorának felvetését az IES (Institute for Employment Studies) éves konferenciájáról:

A férfiak inkább részesülhetnek előléptetésben, mert jellemzőbb náluk az irodai munkavégzés, míg a nők inkább a home office-t választják az otthoni kötelezettségeik, feladataik miatt.

A rugalmas munkavégzés keretein belül – Cooper meggyőződése szerint – a férfiakra inkább jellemző, hogy az irodai munkavégzést választják, mint a nők, így inkább szem előtt vannak. A nők elsődleges pszichológiai felelőssége a családról gondoskodás, így valószínűleg többet fognak otthonról dolgozni, kihasználva a hibrid munkavégzés ilyen irányú lehetőségeit.

Cooper szerint a két nem közötti különbség, óriási, sőt, csillagászati lesz!

A férfiak egyértelműen a munkát sorolják a család elé, míg a nők számára a prioritás az első két helyen fordítva alakul, annak ellenére, hogy ők is fontosnak tartják a munkájukat.

Steven Bevan, az IES HR kutatásfejlesztési részlegének vezetője szerint a hibrid munkavégzés térnyerése fokozza a munkahelyi egyenlőtlenségeket. 

Szerinte a világjárvány már eleve növelte a foglalkoztatási egyenlőtlenségeket, például egyes munkavállalókat kizártak az otthoni munkavégzés lehetőségeiből – egyre több szervezet veszi észre, hogy a hibrid munkavégzés során szélesebb körű sokszínűségre és befogadásra kell törekedni.

Brevan figyelmeztet: Valóban figyelnünk, monitoroznunk kell, hogy ki éri el a legjobb eredményeket, és ki érzi úgy, hogy tisztességesen foglakoztatják és méltányosan bánnak vele.