fbpx

A vállalatok megtartják a kényszerből született hibrid munkamodellt, ahol erre lehetőségük nyílik, azonban még minden képlékeny. Nem csoda, hogy a HR szakmát aktívan foglalkoztatja a home office, távmunka és a munkahelyi munkavégzés egyensúlyának megtalálása. Munkacsoportok közötti kommunikáció válhat töredezettebbé, ha nem figyelünk oda, és a kollégák közötti dinamika lehet a kielégítőnél is alacsonyabb intenzitású, ami nyilván negatív irányba befolyásolhatja a wellbeinget, és a minden dimenzióban megvalósuló munkaaktivitást. 

A munkatársak egy része visszatért a munkahelyére, mások továbbra is az otthonaikból dolgoznak, a vállalatvezetők pedig elgondolkodhatnak azon, hogy a mentális egészség szempontjait szem előtt tartva hogyan építsék be a távolról végzett munka bevált előnyeit az irodai közegbe.

Jöjjön 3 tipp a hrnews.com ajánlásai alapján, ami segíti a hibridben dolgozó munkaközösségeket és vezetőiket abban, hogy az integráció sikeres lehessen.

 

1. tipp – Építsük újra a közösségeket

Oda kell figyelni a juniorokra és az új kollégákra, mert a hibridben nem biztos, hogy megtalálják azt a stabilitást, amit egy kizárólagos irodai légkör adhat nekik. A vezetők találják meg a módot arra, hogy bemutassák a régi és új kollégákat egymásnak, integálják őket akár kötetlen programokkal, vagy közös ebédekkel. Kapjanak lehetőséget a kollégák egymás megismerésére.

 

2. tipp – A kialakult otthoni rutinok megtartása?

A hosszú otthon töltött időszak alatt a kollégáknak kialakult az egyedi rutinja, reggel esetleg sétált egyet, délben otthon edzett… A vezetőknek érdemes végiggondolniuk, és stratégiát építeni arra, hogy ezek a személyes rutinok megtarthatóak legyenek, ezáltal a munkavállalók megtalálhassák az egyéni ritmusukat.

 

2. tipp – Közel és távol egyenlő kedvezmények 

A távolról és az irodában dolgozók összekapcsolása úgy, hogy mindkét csoport egyformán egyenlőnek érezze magát az üzletben, komoly kihívást jelenthet. A hrnews.com felmérése szerint a vállalkozások 81%-a megjegyzi, hogy mennyire fontos az egyenlő kedvezmények elérhetősége az otthonról és az irodából dolgozók számára egyaránt.

 

A munkavállalók jóléte fontosabb, mint valaha,  60%-uk várja el a munkáltatóktól, hogy támogassák a munka és a magánélet egyensúlyát. Az alkalmazottak egyre inkább tisztában vannak a kapcsolódó igényeikkel, a munkaadóknak új irodai gyakorlatokat kell megfontolniuk a munkavállalóik megtartása, és a hibridre való zökkenőmentes átállás érdekében.