fbpx

3 tipp az év végi juttatásokhoz

Sok munkáltató tervezi, hogy év végén plusz juttatásokkal köszöni meg munkatársainak az egész éves együttműködést.
Mindenki jól jár, ha ezeket a juttatásokat alacsony adóteherrel és optimális adminisztrációval tudjuk megvalósítani ezekben a sűrű utolsó hetekben.

 

1. Hogyan NE adjuk?

Az év végi juttatások előkészítésénél sokan próbálják úgy motiválni a csapatot, hogy bejelentik miféle célok teljesítésekor kerül a juttatás kiadásra.

Azonban az adómentes juttatásoknál, béren kívüli juttatásoknál, egyes meghatározott juttatásoknál semmiképpen nem javasolt a tevékenységhez, munkavégzéshez kapcsolódó célkitűzések használata. Amennyiben a tevékenység ellenértékeként adjuk a kedvező adózású juttatásokat, az szja. törvény 1. paragrafus 10. pontja alapján jövedelemként kell majd megfizetni az adót ezek után.

 

2. Mit adjunk?

A juttatás tartalmának meghatározásakor két fő lehetőséget választhatunk.

Kereshetünk olyan kedvező adózású juttatási elemet, mely szinte minden munkavállaló számára jól elkölthető, és még senkinél nem léptük túl a kedvező adózású keretét a 2021. évben. Ilyen lehet például a csekély értékű ajándék vagy a SZÉP Kártya, melynél 2022. szeptember végéig az egyes alszámlák egyenlege más alszámlák költési területein is felhasználható.

A másik lehetőség, hogy egy plusz keretösszeget és egy kínálatot biztosítunk a munkavállalók számára, melyet ők a számukra megfelelő juttatási elemekre használhatnak fel.
Ez természetesen egy új nyilatkoztatási folyamatot indít be itt év végén. Bérszámfejtés szolgáltatásunkban webes nyilatkoztatással vonjuk be a munkavállalókat a nyilatkoztatási folyamatba, hatékonyan tehermentesítve az adminisztrációt – foglalja össze Kardos Zoltánné az L-Soft Zrt. Outsource divíziójának vezetője. 
Az újra nyilatkoztatás tehát megfelelő szoftveres és adminisztrációs támogatással így az év végi hajrában is megoldható.

3. Cafeterián kívül vagy belül

Akinél már működik juttatási rendszer, joggal teszi fel a kérdést, hogy a plusz juttatásainak értékét beépítse ebbe, vagy éppen a cafeteria mellett külön adja ki.
Igazából ez egy technikai kérdés a munkáltató számára. A legtöbb esetben nem befolyásolja a juttatások adózását.

Amennyiben rendelkezünk egy jó szoftverrel, akkor nincs akadálya, hogy a plusz összeget a cafeteria szabályzat módosításával hozzácsapjuk a cafeteria kerethez, és a munkatársaink újra nyilatkozzanak a még fennmaradó részről. 

Szabályozás szempontjából azonban gyakran egyszerűbb, ha az év végi plusz juttatás kiadásához nem az egész évre vonatkozó cafeteria szabályzatot módosítjuk, hanem egy új határozatot hoz a munkáltató ennek kiadásához.

 

További információ az L-SOFT bérszámfejtés szolgáltatásáról és a cafeteria szoftverekről: https://www.lsoft.hu/cafeteria-megoldasok-az-l-softtol/