fbpx

A kiégés nem csak a pandémia korában volt fókusztéma. Josh Bersin az elismert HR véleményvezér szerint azonban az, hogy az emberek fáradtnak, enerváltnak, céltalannak érezzék magukat a karrierjükben, könnyen elkerülhető.

7 millió munkavállaló visszajelzését dolgozta fel a Glint, mely szerint az elmúlt hónapokban kritikussá vált a helyzet, a kiégés soha nem volt ilyen nagyfokú. Egy aktuális Harvard kutatásban 1500 üzletember vett részt, ebben megállapították, hogy az alkalmazottak 89%-a úgy véli, a munkájuk egyre rosszabbá válik, 85%-uk szerint a közérzetük romlott, és 57%-uk úgy véli, a járvány teljesen aluralta a munkájukat. A New York Times kutatásai szerint a britek 38%-a nagyon szorong, és 28%-a legtöbbször magányos.

Josh Bersin 6 egyszerű – lássuk be, nem egetrengetően újszerű – megoldást és megközelítést ajánl. Szerinte a kiégés megelőzése hat dolgot igényel, és ezek vállalattól, iparágtól és munkahelytől függetlenül érvényesek:

1. Jelentőségteljes, értelmes munka. A munka legyen önmagában a „jó munka”. Önként akarod minden energiádat beletenni? Valóban érdekesnek találod? Segítőkészek a kollégáid?

2. Gyakorlati menedzsment. A vezetőid érdeklődőek, figyelnek rád? A menedzsment egyértelművé teszi, hogy mi fontos a munkádban, és mi nem? Meghallgatnak? Segítenek, hogy mire figyelj?

3. Pozitív munkakörnyezet. Megkapod a munkavégzéshez szükséges eszközöket? Értékelnek téged?  Érzed, hogy tartozol valahova? Van annyi rugalmasságod a munkában, hogy a magad módján dolgozhass? (Érdemes köszönetet mondani! Azok, akik megbecsülve érzik magukat, 30%-al kisebb arányban égnek ki!)

4. Egészség, biztonság, jólét. Biztonságos, produktív, és egészséges a munkahelyed? Ha otthonról dolgozol, a számítógéped megfelelőnek találod? A széked kényelmes? Vírusmentes a munkahelyed?

5. Tehetséggondozás. Úgy érzed, hogy a karrieredben tartasz valahova? Tanulsz valamit? Vannak mentorok és szakmai példaképek, akik segítenek a fejlődésben? Van jövője a cégnek? Ezekből kaphatsz a napi munkádban inspirációt, energiát, szenvedélyt.

6. Bizalom és célkitűzés a vezetéstől. Végül, de talán ez a legfontosabb, kapsz jövőképet a vezetéstől, amelyben hihetsz? Bízol a vezetőidben? Törődnek veled? A céltudat ad energiát, lelkesedést és kitartást.

Josh Bersin szerint a kiégést nem nehéz elkerülni, megoldani. Csak el kell gondolkodni ezen a hat dolgon, és ha szükséges, változtatni kell. Dolgozni kell ezen, de elérhető. Képezni kell a vezetőket, hogy segíthessenek. Létre kell hozni a biztonságos és produktív munkatapasztalatot.

Figyelni kell arra, hogy a megfelelő képzés, fejlesztés rendelkezésre álljon. A vezetés pedig koncentráljon a küldetésre, a célokra és bizalomra.

A pandémiát óriási kitolásként éljük meg, de törekedjünk arra, hogy jó dolgok is születhessenek ebből a kényszerhelyzetből!