fbpx

Mi az új hatóság célja és háttere?

 

A hatóság azt követően kezdte el a munkáját, hogy az Európai Bizottság elnöke, Jean-Claude Juncker az Európai Parlament előtt az Unió helyzetéről szóló 2017. évi beszédében bejelentette egy ilyen hatóság ötletét.

A tagállamok Pozsonyt választották az induló hatóság székhelyéül.

A hatóság igazgatótanácsa a tagállamok, a Bizottság, az uniós szintű szociális partnerek, az Európai Parlament képviselőiből áll, valamit izlandi, liechtensteini, norvég, svájci és más EU-ügynökségek megfigyelőiből áll, akik foglalkoztatás és a szociális ügyek szakértői.

 

Napjainkban 17,5 millió európai polgár él, vagy dolgozik más tagállamban – kétszer annyian, mint egy évvel ezelőtt. Ezen túl vállalkozások milliói végzik tevékenységüket határokon átnyúlóan.

Az EU egy jelentős jogszabálycsomagot dolgozott ki, amely szabályozza a mobilitás különféle területeit.

A szabályok végrehajtásának megkönnyítése érdekében a Bizottság új hatóság felállítását javasolta az illetékes nemzeti hatóságok közötti strukturált együttműködés és csereforgalom megerősítésének egyik módjaként.

 

Az Európai Munkaügyi Hatóság célja

  • Az információkhoz és szolgáltatásokhoz való hozzáférés megkönnyítése a polgárok és a vállalkozások számára a jogaikkal és kötelezettségeikkel kapcsolatban,
  • elősegíti a tagállamok közötti együttműködést az uniós jog hatálya alá tartozó végrehajtás terén, többek között az összehangolt és a közös ellenőrzések megkönnyítésével, valamint a be nem jelentett munka kezelését,
  • közvetít és segíti a folyamatokat a határokon átnyúló viták esetén.

A cikk forrása az Európai Bizottság híranyaga volt.

Az Európai Munkaügyi Hatóság webhelye: https://ela.europa.eu/