fbpx

Amikor az apa rugalmas foglalkoztatásban dolgozhat, az újszülött babák anyukáinál kevesebb mentális egészségügyi problémát tapasztaltak, közli a Stanford Intézet gazdaságpolitikai kutatása.

A jelentés egy svédországi gyakorlat adatait dolgozta fel.

A svéd társadalombiztosítási reform előtt az ország legfeljebb 16 havi gyermekápolási szabadságot engedélyezett  gyermekenként, melyet a szülők megoszthattak egymás között. Azonban a szülők nem használhatták fel a rendelkezésükre álló szabadságot együtt, egyszerre.

2012-ben azonban a „Double Days” reform megengedte a szülőknek, hogy a baba megszületésének évében 30 napot együtt töltsenek a gyermekápolási szabadságuk terhére, növelve az apák rugalmas foglalkoztatottságát.

A változtatást követően kimutatták, hogy az anyák 14%-al kevesebb szülést követő egészségügyi ellátást vettek igénybe mind a járóbeteg, mint a fekvőbeteg ellátás tekintetében. Ugyanakkor a születést követő hat hónapban 11%-al csökkent az antibiotikum kezelés szükségessége is.

A reform hatásosságát mégis leginkább az bizonyította, hogy az azt megelőző időszakhoz képest 26%-al kevesebb szorongás elleni vényköteles gyógyszert kaptak az anyukák a szülést követő hat havi időszakban.

Úgy tűnik, hogy hasonlóan pozitív eredményeket mutatnak az Egyesült Állomokban elemzett adatok is. Az Ernst & Young kutatása szerint az Államokban 16 heti együtt töltött fizetett szabadságot követően az anyák kevésbé érezték nyomasztónak a szülői felelősséget.

A kutatók felhívják a munkáltatók figyelmét arra, hogy azok a foglalkoztatók, akik nem hasonló empátiával közelítenek a szülői terhek megosztásához, elveszíthetik a képzett, tehetséges női munkaerőt. A fizetett családi szabadság jelenleg nagyban hozzájárul a munkavállalók termelékenységéhez, munkahelyi jólétérzéséhez, egyúttal jelenleg a  legkeresettebb munkahelyi előnyök egyikének számít az Egyesült Államokban.

Cikkünk forrásanyagait a HRDIVE oldalain találják, itt és itt.