fbpx

A Szép-kártya mellett jövőre várhatóan a már bérhez hasonlóan adózó Erzsébet-utalvány, valamint a lakáscélú és utazási támogatások lesznek a leggyakrabban választott cafeteriajuttatások, így a munkáltatók által kínált legnépszerűbb cafeteriaelemek jövőre is elérhetők maradhatnak – adta hírül a BDO Magyarország.

A BDO Magyarország szolgáltatását igénybe vevő vállalatok ezer dolgozójának mintája alapján készített elemzés szerint idén a cafeterijuttatások értékének 38 százalékát a Szép-kártya valamelyik alszámlája, 20 százalékát a pénzkifizetés, 9-9 százalékát az Erzsébet-utalvány, illetve a lakáscélú támogatás tette ki. Ezt követte az önkéntes nyugdíjpénztári (7 százalék) illetve az egészségpénztári (6 százalék) díjfizetés, az összes többi elem a juttatások 11 százalékán osztozott.

Jövőre a Szép-kártyához kapcsolódó juttatások értékbeli aránya biztosan tovább nő, ugyanakkor az összes kifizetés 50 százaléka alatt marad a mértéke – mondta Makár Andrea, a BDO Magyarország vezető cafeteria-tanácsadója.

A tervezett adóváltozások alapján ugyanis 2019-ben szinte kizárólag a Szép-kártya adható majd kedvező adózás mellett.

Az alacsonyabb keresetű munkavállalók az üdülési juttatással szemben a hétköznapi kiadásokat támogató, azonnal elkölthető elemeket preferálják. Az Erzsébet utalvány – bár közterhei 41-ről 82 százalékra nőnek – a Szép-kártya után továbbra is népszerű cafeteriajuttatás maradhat. Emellett a készpénzfizetés is sok helyen megmaradhat különálló juttatásnak. Egyúttal a lakhatási és utazási juttatások mértéke is számottevő lehet – magyarázta Makár Andrea.

Bár adózási szempontból ezen elemeket már értelmetlen a bértől elkülönítve kezelni, motivációs hatásuk így hatékonyabban érvényesülhet. Emellett az alacsonyabb alap miatt egyes bértől függő juttatások (például a táppénz) költségei is csökkenthetőek.

Nem változik az óvodai-bölcsődei költségeket finanszírozó támogatás adómentessége, sőt, további könnyítés 2019-re, hogy nemcsak a munkáltató, hanem a munkavállaló nevére szóló számla alapján is összeghatár nélkül kifizetheti a munkáltató a felmerülő költségeket.

Idén a teljes cafeteriajuttatás mindössze néhány százalékát fordították kockázati biztosításokra (ebbe a körbe az élet-, a baleset- és az egészségbiztosítások tartoznak). Jövőre átmenetileg fel is értékelődhet ezeknek e biztosításoknak a súlya a cafeteriajuttatások körében, ugyanis a még 2018-ban kötött szerződések alapján történő díjfizetések jövőre is adómentesek maradhatnak a minimálbér 30 százalékáig – írta a BDO. A cég globálisan az egyik legnagyobb, 162 országban, több mint 1500 irodával jelen lévő könyvvizsgáló és tanácsadó hálózat; munkatársainak száma 2017-ben több mint 73 ezer volt, a csoport árbevétele az előző pénzügyi évben elérte a 8,1 milliárd amerikai dollárt.

A cikk forrásása napi.hu

Kapcsolódó tartalmaink:

PIRAMIS Cafeteria program
PIRAMIS CAFEm