fbpx

2017.10.29.

A frissen benyújtott javaslat komoly tehertől szabadítaná meg a munkaadókat már a 2018-ban esedékes bevallásoknál. Jelenleg úgy 750 ezer munkavállaló helyett készíti el a bevallást a munkáltató. Ennek a 750 ezer alkalmazottnak jó része jövőre vélhetően a Nemzeti Adó- és Vámhivatallal fog egyezkedni a személyi jövedelemadó bevallások ügyében, de természetesen mindenkinek van lehetősége arra is, hogy maga állítsa össze a bevallását.

Az indoklás szerint a munkaadói adóbevallás felesleges párhuzamosságokat szüntet meg. Az esetek többségében ugyanis nincs nagy feladat ezekkel a bevallásokkal, a NAV csuklóból képes bevallási tervezetet küldeni. S ezzel a magánszemélynek már dolga sincs.

A szabályok szerint ha a NAV kiküldi a bevallás-tervezetet és azt a magánszemély rendben találja – vagyis minden tétel benne van, minden kedvezményt érvényesített – akkor az adózónak nem kell csinálnia semmit.

Ez esetben a NAV elfogadottnak veszi a tervezetet. Fontos, hogy ha mégis kiderül utólag, hogy nem volt pontos a bevallás, akkor a felelősség a magánszemélyé lesz, hiszen ő hagyta jóvá, tette hivatalossá.

Bámilyen hasonló esetben a magánszemélynek lehetősége van önellenőrzésre, vagyis utólag korrigálhatja a bevallását. Akár többlet adó fizetésével jár ez, akár valamilyen kedvezményt akar igénybe venni.
Továbbra is magának készíti a bevallását az összes egyéni vállalkozó, az áfafizetésre kötelezett magánszemély, illetve azok, akiknek van egyéb jövedelme – pratkikusan bármilyen jövedelme, ami nem munkaadótól, kifizetőtől származik, ami után nem vontak adóelőleget. Tipikusan ilyen az ingatlaneladás.