fbpx

2017. július 3-tól már regisztrálhatnak a gazdálkodó szervezetek az Ügyfélkapu céges megfelelőjére. 

2017. augusztus 30-ig a cegkapu.gov.hu portálon regisztrálnia kell valamennyi arra kötelezett vállalkozásnak, majd 2018. január 1-től indulhat a cégek számára is a digitális közügyintézés. Ettől kezdve a hivatalok a cégkapun keresztül kommunikálnak a cégek ügyintézőivel, képvidelőivel. Az arra jogosultak dokumentumot küldhetnek, fogadhatnak, így személyes ügyintézés nélkül kényelmesebben és gyorsabban intézhetik a cégügyeket.

A regisztrációt az e-ügyintézési törvény alapján augusztus végéig kell elvégezni, a törvény azonban egy átmeneti felkészülési időszakot biztosít, így ez 2017. december 31-ig hátrányos jogkövetkezmények nélkül tehető meg. Az illetékes hatóságok 2018 január 1-jétől jogosultak lesznek a törvényességi felügyeleti eljárás vagy hatósági ellenőrzés megindítására azon gazdálkodó szervek esetében, amelyek nem regisztráltak. 
A közeljövőben kihirdetendő kormánydöntés alapján az egyéni vállalkozók továbbra is az ügyfélkapu szolgáltatással jogosultak az elektronikus kapcsolattartásra, ebből adódóan a regisztrációs kötelezettség ezt a kört nem érinti – tájékoztatta a tárca az MTI-t.