fbpx

2017.01.05

Már 2017 első napjaiban  kedvező hírt kaptak a NAV-tól az első házasok 

 

A módosítás eredményeként megszűnik a korlátozás, mely szerint a kedvezmény a házasságkötés követő hónapjától számított 24 hónapon belül addig érvényesíthető, amíg a jogosult magzatra vagy gyermekre tekintettel családi kedvezményre válik jogosulttá.

A törvénymódosítás lehetővé teszi, hogy a kedvezmény – a jogosultsági feltételek fennállása esetén – az első jogosultsági hónaptól fogva 24 hónapig érvényesíthető, függetlenül attól, hogy a jogosult ez alatt az időtartam alatt jogosulttá válik-e családi kedvezményre.

Újabb kedvező hír az, hogy a kedvező szabályt a kedvezmény igénybevételére jogosultak visszamenőleg 2015-re is alkalmazhatják!

Azok, akik amiatt estek el az első házasok kedvezményének további érvényesítésétől, mert 2015-ben családi adókedvezményre váltak jogosulttá, visszamenőleg a 1553. sz. már benyújtott SZJA bevallásukat önellenőrzéssel módosíthatják.


Akik 2016-ban ugyanebből az okból elestek az első házasok kedvezményének érvényesítésétől, ők a 2016-os évről benyújtandó SZJA bevallásukban rendezhetik az elmaradt kedvezményt.