fbpx

2016.05.11

Kedden a törvényhozás elé került az új adótörvény-javaslat, mely néhány fontos változást is hozhat a juttatások terén. Jöhet az albérleti támogatás, többet kaphat, aki messze lakik a munkahelyétől és lazulnak a lakástámogatás szabályai is – írja a hvg.hu

Jövő januártól a jelek szerint ismét reszelnek a cafeteria rendszeren. Jelentősen növekedhet a munkába járás költségtérítése. Az idén még a közigazgatási határon kívülről érkezőknek jegy és bérlet leadása nélkül kilométerenként 9 forint költségtérítést fizethet a munkáltató. Ez az adómentes támogatási mérték kilométerenként 15 forintra növekedne az új javaslat szerint.

 

Aki majd 2017-ben vizsgálja meg a lakáscafeteria adómentességének feltételeit, annak is érdemes lehet követni a változásokat. A várható törvényi szöveg szerint – amennyiben ezt elfogadják – másként kell majd számolni a méltányolható lakásméretet. A készülő új szabályozás alapján egy-két személy esetében legfeljebb háromszobás, három-négy személy esetében legfeljebb négyszobás lakás felelhet meg az adómentesség feltételeinek. Minden további személy esetében egy lakószobával nő az adómentesen támogatható lakásméret.

 

„Ez jó hír a támogatást igénylők számára, hiszen a várható új szabályozás kevésbé szigorú, mint a jelenlegi korlátok” – emlékeztet Fata László cafeteria-szakértő. A tervezetben azonban nem szerepel a félszoba fogalma, így már a 8 négyzetméteres szobák is egy szobának számítanának. Emellett a számításba vehető lakók meghatározása is változhat jövőre. A testvéren kívül minden közeli hozzátartozót figyelembe vehetnénk majd az együtt lakók számának meghatározásakor.

Amennyiben a legalább heti 36 órában foglalkoztatott munkavállaló állandó lakóhelye több mint 60 kilométerre van a munkahelytől vagy a tömegközlekedéssel való utazás meghaladja a 3 órát, akkor lehetőség nyílna a törvénytervezet elfogadását követően, hogy a munkáltató beszálljon a munkavállaló albérletébe. Ráadásul ez az adómentes juttatás akár a minimálbér 40 százalékáig is terjedhet a foglalkoztatás első két évében. Az ezt követő 2 évben a minimálbér 25 százaléka lehetne, majd még egy évig 15 százalékáig terjedhetne.