fbpx

Szabadnapok cafeteria keret terhére…

Az elmúlt időszak eseményei speciálisan alakították a munkavállalók nyári szabadságára vonatkozó helyzetet.
Voltak, akik már a veszélyhelyzet alatt kivették a szabadnapok nagy részét, miközben a gyermekeik az előttünk álló nyáron is otthon lesznek.

Ha annak lehetőségét vizsgáljuk, hogy miként juthatnak a munkatársak további szabadnapokhoz, akkor a fizetett és fizetés nélküli szabadságok lehetőségeit is érdemes körbejárni.

Emellett érdekes, kombinált megoldás lehet, hogy a munkáltató a meglévő cafeteria keret csökkentésével biztosítana további rendkívüli fizetett szabadnapokat a munkavállalói számára.

Erre az átalakításra akár most év közben is sor kerülhet, hiszen amúgy is több munkáltató igazítja mostanában a cafeteria rendszerét az új SZÉP Kártya szabályokhoz vagy éppen a hiányzó kulturális belépő számlákhoz.

 

Ha még nincs benne a fizetett szabadnapok lehetőség a cafeteria rendszerben, akkor első körben vissza kell vonni a jelenlegi cafeteria szabályzatot, majd létre kell hozni egy újat, amiben már ez is szerepel.
Az új szabályzatban meghatározható az is, hogy minden munkavállaló igénybe veheti ezt az új juttatást, vagy csak egy speciális körnek nyílik majd meg ez a lehetőség.
Fontos eleme a szabályozásnak, hogy meg kell határozni, hogy egyes munkavállalók vagy munkakörök vagy fizetési osztályok stb. esetén egy szabadnap igénylésével mekkora összeggel csökken a cafeteria keret.

A rendkívüli fizetett szabadnapok esetén a munkáltató szabadon meghatározhatja, hogy milyen mértékű levonással jár majd egy ilyen nap igénylése.

Ez lehet kevesebb és több is, mint amennyibe az a fizetett nap a munkáltatónak kerül.
Lehet ez egy fix összeg, vagy munkakörönként fizetési kategóriánként különböző.

Amennyiben egy fix összeget határozunk meg, akkor könnyebb lehet a nyilatkoztatás. Ilyenkor azonban elkerülhetetlen, hogy egyes munkavállalók esetén több vagy éppen kevesebb cafeteria levonás történjen, mint az egy napra eső munkáltatói költség.
Amennyiben professzionális szoftver segíti az újra nyilatkoztatást, akkor akár annak sem lesz akadálya, hogy személyenként eltérő mértékű (pl. Egy szabadnap igénylése esetén a munkavállaló havi bruttó alapbérének 1/30-ad részének 1,17-szeres értéke kerül levonásra az éves cafeteria keretből.)

Az L-SOFT PIRAMIS szoftvereiben a cafeteria juttatások átfogóan kezelhetők, különösen egyszerűen megoldható az újra nyilatkoztatás a PIRAMIS CAFEm webes önkiszolgáló programmal.
A cég bérszámfejtés outsourcing szolgáltatás üzletágának ügyfelei is hozzájuthatnak ezekhez a PIRAMIS megoldásokhoz.
További, a szoftverhez és bérszámfejtés szolgáltatáshoz kapcsolódó kérdéseket várják az L-Soft munkatársai ( https://bit.ly/3i2lz05 ).

A zökkenőmentes megvalósításhoz elengedhetetlen, hogy a szabályzatnak azt is tartalmaznia kell, hogy az érintett munkatársak milyen módon tudják igénybe venni ezt a szabadnapot. Hogyan kell igényelni ezt? Ki hagyja jóvá?

Ezt követően aztán a munkavállalók újra nyilatkoznak a fennmaradó keretükről, és választhatják ezt az opciót is.

Szép napot!

Fata László