fbpx

Ma (2018. JÚLIUS 10. ) tartott ülés a Nemzeti Versenyképességi Tanács, ahol a Magyar Nemzeti Bank 180 pontból álló javaslatcsomagja került terítékre. A jegybank a versenyképesség javítása érdekében egyebek mellett az egészségbiztosítások kedvezményezésére hívta fel a figyelmet. Az egyik pont konkrétan az egészségpénztári ki- és befizetések célzott ösztönzéséről szól.

Csakhogy a kormány által benyújtott jövő évi adócsomag lényegében lenullázza a béren kívüli juttatások zömét azáltal, hogy a SZÉP-kártyán kívül megvon minden kedvezményes adót az egyéb juttatásoktól.

Vagyis a jegybanki javaslat és a kormány szándéka ellentmondásban áll. Ezért a tanács ülését követő sajtótájékoztatón megkérdeztük Varga Mihály pénzügyminisztert, hogy változhat-e a kormány álláspontja az egészségpénztári megtakarítások kedvezményezésével kapcsolatban.

A miniszter válasza alapján erre minden esély megvan. Sőt, Varga Mihály szerint az önkéntes nyugdíjpénztáraknál is enyhülhet a tervezett szigor. Elmondása szerint a kormány nyitott a cafeteriát érintő javaslatokra, van még idő a parlamenti szavazásig a módosítások újragondolására. Az nem derült ki, hogy más juttatásoknál is megmaradhatnak-e a jelenlegi adózási feltételek, mindenesetre jó hír az önkéntes pénztári tagoknak, hogy a munkáltatói befizetések után valószínűleg nem kell több adót fizetni, mint eddig.