fbpx

Tette fel a kérdést a CafeteriaTREND.

A cafeteriatrend.hu 2018.06.20-21. között végzett egy kutatást a 2019-re tervezett cafeteria módosításokra adott várható munkáltatói  reakciókról. A kutatás nem reprezentatív, de 559 munkáltató megkérdezésén  alapul, akik kb. 1-10.000 fős munkavállalói létszámmal rendelkeznek. A kutatásban résztvevő munkáltatók összesen 207.594 munkavállalót foglalkoztatnak.

Ha a munkavállalói létszám alapján vizsgáljuk a válaszok  megoszlását, akkor az érintettek 14,65 százalékánál azt nyilatkozta a  munkáltató, hogy jövőre megszüntetné a juttatási rendszerét és nem is adna mást  helyette. A leggyakoribb megoldásként az jelenik meg, hogy a  juttatásokra fordított bruttó összeget a jövő évben is igénybe vehetnék a  munkavállalók, de jövedelemként adózva és SZÉP Kártyán kapnák majd ezt meg. Ez  a megoldás az érintett munkavállalók 44 százalékánál várható 2019-re, ha az új  javaslat csomag elfogadásra kerül.

Olyan munkáltató is akad, aki megpróbálná megtartani a  juttatások idei nettó értékét. A munkavállalók 8,65 százaléka számíthatna arra  a kutatás alapján, hogy a munkáltatója vállalja jövőre a plusz terheket.

A válaszadó cégek munkavállalóinak 12,5 százalékánál várható az, hogy bár csökkenni fog az idén kapott nettó juttatásainak értéke, de a  terhek egy részét a munkáltatója vállalná, így a felek osztoznának majd az  átalakítás miatt növekvő adóterheken.

A kutatásban résztvevő cégek válaszai alapján az érintett  munkavállalók 20,2 százalékánál valamilyen egyéb, most még nem ismert változtatás  várható.

A kutatás eredménye alapján a foglalkoztatók minimális  mértékben vállalnának többlet terheket az átalakítás következtében. Ezzel párhuzamosan a munkavállalók juttatásokból adódó nettó bevétele átlagosan 25-30 százalékkal csökkenhet, ha 2019-ben az  Országgyűlés előtt lévő friss adócsomag szerint alakulna a cafeteria adózása.